Najbolj inovativna turistična agencija

Dolenjsko podeželje in jantarno Novo mesto

Dolenjska je dežela nizkih zaoblenih gričev in prijaznih ljudi. Dežela cvička, odkritosrčnih besed, melodičnih pesmi. Toliko iskrenosti, toliko miline, toliko globine ni doma nikjer drugje (Ivan Sivec). Letos pa Dolenjsko zaznamuje tudi najstarejši dragoceni material v zgodovini človeštva – jantar.

Program

Prihod v Šentrupert, kjer se bomo ustavili v Deželi kozolcev. Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 sušilnih naprav. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in sicialnem pomenu od preprostih sušil do razvoja bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. Sledi vožnja do Novega mesta, kjer so letos razglasili Jantarno leto. Najprej si bomo v Dolenjskem muzeju ogledali razstave, posvečene jantarju, nato bomo obiskali stolnico sv. Nikolaja z znamenito Tintorettijevo sliko, svetoletnimi vrati in kripto, potem pa se bomo sprehodili do Glavnega trga, ki ga krase znameniti arkadni hodniki, rotovž in Kettejev vodnjak… Sledi kosilo, nato pa prosto za samostojen sprehod skozi mesto, obisk trgovin… Popoldne se bomo zapeljali vinorodno Grčevje, od koder se razlega čudovit pogled na Dolenjsko in zelene Gorjance. Obiskali bomo staro zidanico, kjer nas bodo postregli s kozarcem cvička in nam predstavili ponudbo Turizma v zidanicah. Na koncu bomo obiskali še Matjaževo domačijo, kjer nas bodo domačini v narodnih nošah sprejeli s pehtranovo potico ali ocvirkovko. Gospodinja nam bo razkazala 150 let staro domačijo, gospodar pa nas bo povabil v klet na kozarček cvička ob posebni cvičkovi zdravljici. Po ogledu multivizije »Zgodba o cvičku«, v kateri bomo spoznali zgodovino vina, vinske zavetnike, vinsko posodo in kozarce, sestavo in predelavo cvička bomo imeli degustacijo sestavin cvička ob domačem ajdovem kruhu z orehi in prigrizku. Poskusili bomo tudi kralja cvička – najboljši cviček sezone. Po končanem ogledu in degustaciji možen nakup vin in vrnitev proti domu.

Cena: 35 EUR/osebo

Cena vključuje: vse oglede in vstopnine po programu, kosilo, sprejem v stari dolenjski zidanici, sprejem, multivizijo in degustacijo ob prigrizku na Matjaževi domačiji, vodenje in organizacijo izleta, DDV.

POVPRAŠEVANJE