Najbolj inovativna turistična agencija

GMUND-ZELL AM SEE-BERCHTESGADEN- GROSSGLOCKNER

1. DAN: GMUND-ZELL AM SEE

Odhod avtobusa ob 05.00. Vožnja mimo Ljubljane čez karavanški tunel, mimo Beljaka, Spittala do Gmunda, ki leži pod Tursko avtocesto. Tukaj si bomo ogledali zanimiv privatni PORSCHEJEV MUZEJ, v katerem lastnik hrani najstarejše modele avtomobilov Porsche. Zatem se bomo podali naprej po turski cesti do BISCHOFSHOFNA, se spustili do turističnega kraja ZELL AM SEE in naprej v smeri proti MITTERSILLU, kjer se nahajajo največji in edinstveni slapovi v Evropi, »KRIMMLER WASSERFALLE«. 4 km dolga pot nas bo vodila do treh slapov in ob grmenju teh mogočnih slapov bomo lahko uživali v prelepi naravi. Po ogledih vožnja do hotela. Nastanitev, večerja, nočitev.

2. DAN: ORLOVO GNEZDO – BERCHTESGADEN – ZELL AM SEE

Po zajtrku in ob primernih vremenskih pogojih prevoz do Oberzalzberga za obisk Orlovega gnezda. Vožnja z nemškimi avtobusi po 6,5 km dolgi gorski cesti do predora. Sprehod po predoru do dvigala, s katerim se bomo popeljali do znamenitega Orlovega gnezda ( 1.837 m), ki slovi po enkratni legi, zgodovini 2. svetovne vojne in čudovitem razgledu. Vožnja v Berchtesgaden, ki velja za eno najlepših pokrajin Nemčije; Tu bomo obiskali zanimiv rudnik soli. Preoblekli se bomo v rudarska oblačila, se popeljali v rudniške rove, uživali ob spuščanju po rudniških toboganih, si med sprehodom ogledali zanimivi postopek pridobivanja soli in se s splavom popeljali čez slano jezero. Obisk slovitega bavarskega jezera Konigsee – Kraljevo jezero, ki leži v vznožju slikovite gore Watzmann. Postanek za vožnjo z ladjo ( doplačilo) po jezeru, ki se vije v obliki fjorda med čudovitimi vrhovi do polotoka in cerkve Sv. Bartolome. Pozno popoldan slovo od prelepe pokrajine narodnega parka in povratek v hotel. Večerja in nočitev.

3.DAN: ZELL AM SEE – GROSSGLOCKNER

Po zajtrku se bomo iz Zell am See-ja povzpeli na najvišji vrh Avstrije – GROSSGLOCKNER, ki meri 3798 m. Cesta, ki vodi na Grossglockner oz. do ploščadi kralja Franca Jožefa, predstavlja enega najpomembnejših dosežkov gradnje cest, od koder boste imeli čudovit razgled na najvišjo avstrijsko goro. Med veličastnimi očaki se bomo sprehodili po številnih poteh, si ogledali zanimive predstavitve tamkajšnjega življenja, ali pa se spustili na ledenik Pasterica. Po spustu v dolino še postanek v vasici HEILIGENBLUT, kjer se nahaja čudovita gotska cerkev, ki je znana po legendi o sveti krvi. Po ogledu nadaljevanje poti v smeri proti SPITTALU, kjer se priključimo na avtocesto in nadaljevanje z vožnjo čez Karavanke proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah. Ob povratku v Slovenijo vam lahko organiziramo večerjo (doplačilo).

Cena vključuje: prevoz z udobnim turističnim avtobusom, cestne in ostale pristojbine, takso za vožnjo na Grossglockner, 2 x polpenzion v hotelu ali penzionu (namestitev dvoposteljne sobe), zunanje oglede po programu, vstopnino za Porschejev muzej, vstopnino za ogled slapov , vstopnini v rudnik Berchtesgaden in Orlovo gnezdo, vodenje, organizacijo, nezgodno zavarovanje potnikov.

Doplačilo po želji: enoposteljna soba 40 EUR/2 noči, ladja po Konigseeju pribl. 12 EUR, večerja v povratku pribl. 13 EUR


GORSKA ŽELEZNICA SCHAFBERG in WOLFGANSEE

Wolfgangsee leži v pokrajini Salzkammergut, vzhodno od Salzburga in je eno najlepših jezer na tem območju. Krasijo ga bistra jezerska voda, staro vaško jedro, gora Schafberg in gorska železnica ... Že pred stoletji so sem na počitnice prihajali s cesarskega Dunaja in na zdravljenje v bližnji Bad Ischl.
Domačini so že leta 1873 uvedli ladijske prevoze po jezeru. Parnik, imenovan Franc Jožef I., je bil z dolžino 33 m za tedanje čase pravo tehnološko 'čudo'. Območje slovi tudi po zobati železnici, ki je začela voziti leta 1893. Izhodišče zanjo je v vasi St. Wolfgang, konča se na višini 1.732 m, pod goro Schafberg.
Po prečkanju avstrijsko - nemške meje, ki ima danes le še simboličen značaj, si bomo v narodnem parku Berchtesgaden ogledali številne naravne znamenitosti in arhitekturne dosežke.

1.DAN: ST.WOLFGANG - SALZBURG

Odhod avtobusa ob 04.00. Vožnja proti Salzburgu. V dopoldanskih urah bomo prispeli do jezera Wolfgang. Prvi postanek bo v vasi St. Gilgen, ki so jo poimenovali 'Mozartova vas', čeprav je umetnik ni nikoli obiskal. Je pa tu živel njegov ded, tu je bila rojena njegova mati in sem se je po poroki preselila njegova sestra Nannerl. Po sprehodu skozi vas se bomo ob jezeru odpeljali do vasi St. Wolfgang, kjer je začetna postaja gorske železnice. Prestopili bomo na vlak in se odpeljali v gore. Proga je dolga 5,85 km, vožnja trajala 45 min, dvignili se bomo za 1.188m, na višino 1.732 m, do gorskega hotela, ki se nahaja tik pod vrhom gore Schafberg, najlepše razgledne točke dežele Salzkammergut. Ob lepem vremenu bomo lahko videli sedem jezer, številne vasice in gorske vrhove. Postanek na gori je odvisen od vremenskih razmer. V dolini se bomo ustavili v St. Wolfgangu. Idilična gorska vas se ponaša z mogočno gotsko farno cerkvijo, katere temelji so stari vsaj tisoč let; znana je tudi po izjemni umetnini rezljanega gotskega triptiha iz leta 1481, ki ga je izdelal Michael Pacher z Južne Tirolske. Vas je slavna po ljubezenski zgodbi v gostišču 'Pri belem konjičku - Im weißen Rößl, ki je dala vsebino priljubljeni opereti Ralfa Benitzkyja. Sprehodili se bomo ob jezerskem obrežju, nato pa nadaljevali z vožnjo proti Salzburgu. Namestitev v hotel ali penzion. Večerja in nočitev. Prosto za zabavo.

2.DAN: SALZBURG – BERCHTESGADEN

Po zajtrku vožnja do Salzburga in tam skupni sprehod po središču mesta z ogledom kulturnozgodovinskih znamenitosti: Rotovž, Mozartova rojstna hiša, Festivalna dvorana, kolegijska cerkev, benediktinska opatija, Kapiteljski trg s stolnico ter park Mirabell. Po kratkem predahu in po dogovoru še vzpon z dvigalom na trdnjavo Festung, od koder je čudovit razgled na baročno mesto Salzburg. Sledi vožnja na Bavarsko, v Berchtesgaden, ki velja za eno najlepših pokrajin Nemčije. Vožnja do idiličnega ledeniškega jezera Konigssee. Po kratkem postanku se bomo odpravili do solnih rudnikov v BERCHTESGADEN. Tu so že v mlajši kameni dobi začeli pridobivati sol. V zaščitnih oblekah se bomo z rudarskim vozom popeljali globoko pod zemljo, nato pa se po lesenih toboganih spustili še globlje do podzemnega slanega jezera. Pozno popoldan vrnitev po turski avtocesti mimo Spittala in Beljaka, skozi Karavanški predor v Slovenijo. Prihod v poznih večernih urah.

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, zunanje oglede po programu, povratno vožnjo z gondolsko železnico, obisk rudnika Berchtesgaden, polpenzion v hotelu ali penzionu 3 *, nezgodno zavarovanje, DDV, vodenje in organizacija potovanja.

Doplačilo: enoposteljna soba 25 EUR, Orlovo gnezdo 15 EUR ( odvisno od vremenskih razmer)


GRAZ IN ČOKOLADNICA

Obiskali bomo mesto kulture, ki ga spoznamo po njegovem značilnem zvoniku, stolpu z uro na Grajskem griču.

Odhod avtobusa ob 06.00. Vožnja mimo Celja, Maribora, čez Šentilj, ob levem bregu reku Mure po romantični gričevnati pokrajini imenovani tudi »vulkanland«. Naš cilj bo ČOKALADNICA Zotter. Slovi po tem, da so s številnimi raziskavami, poskusi in posebnimi naravnimi dodatki dosegli, da čokolada ponudi božanski okus. Inovativni dosežki pri kombinaciji kakava, sladkorja, kave, banan in številnih začimb so ustvarili več kot 150 slastnih čokoladnih okusov. Prijazni gostitelji nam bodo v slovenščini predstavili celoten postopek umetnosti proizvodnje čokolade, spoznali bomo vse skrivnosti te mamljive dobrote, kupili bomo lahko prvovrstno čokolado in izdelke iz čokolade in nenazadnje izvedeli tudi številne recepte. Daljši postanek. Nadaljevanje poti do GRAZA. Najprej se bomo z vzpenjačo odpeljali na grajski grič - mestni simbol SCHLOSSBERG z znamenito uro, od koder se ponuja lep razgled na mesto in okolico.

Ogledali si bomo še staro mestno jedro z glavnim trgom, obiskali bomo deželni dvorec z nadvse zanimivim notranjim dvoriščem z arkadami, ki veljajo za mojstrovino italijanske renesanse, Glavni trg in na njem mestno hišo, srce mesta ter osrednja točka dogajanj, vodnjak vojvode Janeza, mavzolej cesarja Ferdinanda, ki je bil grajen kot dvorna cerkev, Glockenspielplatz, kjer lahko poslušate znamenite zvončke in ples figur v narodnih nošah (ob 11.00,15.00.,18.00 uri ) Ogled Deželne hiše, se sprehodili do reke Mure, kjer je od l. 2003 zgrajen »Otok na Muri« kot simbol evropske kulturne prestolnice. Po ogledih povratek proti domu. Za doplačilo večerja v povratku. Prihod domov v večernih urah.

Cena vključuje: avtobusni prevoz na navedeni relaciji, cestne takse in ostale pristojbine, DDV, nezgodno zavarovanje, oglede, obisk čokoladnice, prevoz z zobato železnico , nezgodno zavarovanje, vodenje in organizacijo izleta.

Doplačilo: večerja v povratku pribl. 13 EUR


GROSSGLOCKNER ORLOVO GNEZDO BERCHTESGADEN

1. DAN: HEILIGENBLUT – GROSSGLOCKNER - SALZBURŠKO

Odhod ob 05.00. Vožnja skozi karavanški predor mimo Spittala po dolini reke Bele do gorske vasice Heiligenbluta. Pogledali si bomo gotsko farno cerkev in njen čudoviti Pacherjev krilni oltar. Nato se bomo zapeljali po znameniti grossglocknerski ledeniški cesti do Ploščadi Franca Jožefa, od koder bomo imeli čudovit razgled na najvišjo avstrijsko goro. Med veličastnimi očaki se bomo lahko sprehodili po številnih poteh, si ogledali zanimive predstavitve tamkajšnjega življenja, ali pa se spustili na ledenik Pasterica. Nato se bomo zapeljali skozi 2504 m visoki tunel Hochtor, najvišjo točko na tej poti v deželo Salzburško, se ustavili in morda odšli peš do 2571 m visoke razgledne gore Edelweisspitze, kjer se nam bo ob lepem vremenu ponudil izjemen razgled. Zapeljali se bomo do reke Salzach, ki bo nekaj časa vaša spremljevalka. Ustavili se bomo za pogled na Krimmlske slapove, nato pa skozi Zell am See v deželo Salzburško. Nastanitev, večerja in prenočišče.

2. DAN: SALZBURŠKO - ORLOVO GNEZDO - BERCHTESGADEN

Po zajtrku in ob primernih vremenskih pogojih prevoz do Oberzalzberga za obisk Orlovega gnezda. Vožnja z nemškimi avtobusi po 6,5 km dolgi gorski cesti do predora. Sprehod po predoru do dvigala, s katerim se bomo popeljali do znamenitega Orlovega gnezda ( 1.837 m), ki slovi po enkratni legi, zgodovini 2. svetovne vojne in čudovitem razgledu. Vožnja v Berchtesgaden, ki velja za eno najlepših pokrajin Nemčije. Tu bomo obiskali zanimiv rudnik soli. Preoblekli se bomo v rudarska oblačila, se popeljali v rudniške rove, uživali ob spuščanju po rudniških toboganih, si med sprehodom ogledali zanimiv postopek pridobivanja soli in se s splavom popeljali čez slano jezero. Obisk slovitega bavarskega jezera Konigsee – Kraljevo jezero, ki leži v vznožju slikovite gore Watzmann. Postanek za vožnja z ladjo (doplačilo) po jezeru, ki se vije v obliki fjorda med čudovitimi vrhovi do polotoka in cerkve Sv. Bartolome. Pozno popoldne slovo od prelepe pokrajine narodnega parka in povratek skozi Karavanški predor, s prihodom v Slovenijio v poznih večernih urah.

Cena vključuje: avtobusni prevoz na navedeni relaciji,cestne takse in pristojbine, takso za vožnjo na Grossglockner, 1 x polpenzion v hotelu ali penzionu 3 ***, zunanje oglede in vstopnini v rudnik Berchtesgaden in Orlovo gnezdo, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV, vodenje in organizacija potovanja.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 20 EUR, vožnja po jezeru pribl. 12 EUR, spust na ledenik Paterica

Opomba: v kolikor niso dani vsi pogoji za obisk in vožnjo do Orlovega gnezda, ta ogled odpade.


JAME LEDENIH VELIKANOV - WERFEN in GRAD HOHENWERFEN

Odhod avtobusa ob 04.00. Vožnja skozi karavanški predor in dalje po avtocesti mimo Spittala po Salzburški deželi v Werfen. Od tu se bomo odpravili v gore proti ledenim jamam. Okoli 20 minut bomo pešačili in se nato z žičnico peljali do samega vhoda v jamo, ki je na višini 1641 m, nato šli spet nekaj časa peš po slikoviti gorski poti s prekrasnimi razgledi na okoliške vrhove in na dolino reke Salzach. Naš trud bo bogato poplačan, ko bomo vstopili v največje ledene jame na svetu – Eisriesenwelt, lahko bi jih po naše imenovali tudi Jame ledenih velikanov. Raztezajo se kar na 42 kilometrih, debelina ledu pa je ponekod celo nad 20m. Sprehod po jamah oz. dvoranah, kjer nas bo navdušila čudovita ledena arhitektura nenavadnih oblik in barv. Vrnitev v dolino oz. v Werfen – krajši počitek. Popoldne po želji si bomo v bližini ogledali mogočni grad Hohenwerfen, ki strateško zapira vso dolino. Današnja oblika je iz 16.stol., zadnje obnovitve pa so bile leta 1931. V gradu je zanimiv muzej starega orožja ter lovski muzej s poudarkom na nekoč priljubljenem lovu s sokolom. Pozno popoldan vrnitev po isti poti domov.

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestne takse, vodenje, nezgodno zavarovanje in organizacijo, DDV.

Doplačila: vožnja z žičnico, vstopnina za jamo, obisk gradu Hohenwerfen


MILŠTANSKO JEZERO – GRAD SOMMEREGG - MUZEJ BONSAI

Odhod ob 07.00. Vožnja mimo Ljubljane in skozi predor Karavanke na avstrijsko Koroško. Ogled muzeja bonsajev v kraju Schlossau v bližini Milštatskega jezera. Samo z roko človeka, ki stalno neguje in oblikuje rastlino, nastane bonsaj, ki je živa umetnina. Japonski vrtovi, urejeni v duhu zena, ustvarjajo pravo atmosfero, potrebno za občudovanje teh rastlin.

V gradu Sommeregg si bomo ogledali muzej s srednjeveškimi mučilnimi napravami. Grad, ki kraljuje visoko nad Milštatskim jezerom, je bil prvič omenjen v listinah pred več kot 750 leti. Nekoč so ga obvladovale znane plemiške rodbine in njihovi vitezi, danes nudi doživetja vsem, ki si želijo kaj posebnega. Po ogledu vkrcanje na ladjo in panoramska vožnja po jezeru, ki bo trajala najmanj uro in pol. Izkrcanje in nadaljevanje poti skozi Afritz in Treffen ter naprej po Koroški mimo Vrbskega jezera, Celovca in Velikovca do Pliberka in naprej do Šentanela, turistične vasice pod pobočjem Strojne. Zaključek izleta z večerjo ob glasbi. Povratek domov pozno zvečer.

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom po programu, cestne pristojbine, tipično koroško večerjo ob glasbi, vstopnine, plovbo z ladjo po Milštatskem jezeru, slovensko vodenje, organizacijo izleta, osnovno nezgodno zavarovanje ter DDV.


OSOJSKO JEZERO

Osojsko jezero je ledeniško jezero severno od Beljaka na Koroškem s površino 10,6 km² je za Vrbskim jezerom drugo največje jezero v Celovški kotlini, in tretje največje jezero na Koroškem. Dolgo je okoli 11 km, široko pa od 700 do 1500 m in globoko do 47 m. Osojsko jezero leži na jugovzhodnem dnu Osojskega polja, med Osojskimi Turami pod hrbtom 1909 m visoke Osojščice (Gerlitzen). Na južni obali jezera leži vas Osoje po kateri se jezero imenuje . Jezero je nastalo v zadnji ledeni dobi po umiku Dravskega ledenika proti zahodu. Jezero in okolica sta znani po turistični dejavnosti: vodni športi in smučišča na Osojščici.

Odhod ob 07.00. Vožnja skozi predor Karavanke v Avstrijo. Vožnjo bomo nadaljevali po južni strani Vrbskega jezera, mimo Vrbe do Beljaka. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in si ogledali glavne znamenitosti. Ustavili se bomo pri sramotilnem stebru – prangerju, kjer so včasih privezovali zločince in goljufe. Vožnja naprej po severni strani jezera in v nadaljevanju še mimo Brennsee-ja in Afritzersee-ja in pripeljemo se v Osoje, po južni strani Osojskega jezera.
Sledi ogled najstarejše samostanske cerkve Osoje, ki je bila sezidana okoli leta 1000, kot romansko steberska bazilika. Cerkev ima bogato zgodovino in so jo v kasnejšem obdobju, po večjem požaru, oblikovali v gotskem stilu. Kasneje so cerkev še enkrat temeljito prenovili v baročnem slogu. V notranjosti so čudovite štukature Wessobrunnške šole in freske koroškega slikarja Fromillerja. Zunaj cerkve bomo obiskali tudi pokopališče in grob poljskega kralja Boleslava, bolj poznanega po legendi, pod nazivom »Mutec Osojski«. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in si ogledali glavne znamenitosti. Po želji vkrcanje na ladjo ter vožnja po kristalno čistem jezeru. Sledi spust v Dravsko dolino in vožnja mimo Spittala na Dravi do Millstattskega jezera. Vožnja po severni strani Millstattskega jezera do Millstatta. Ogled tega zgodovinsko bogatega kraja in samostana z muzejem, ter obisk Domicianove kapele, kjer naj bi bil pokopan karantanski knez iz konca 8. stol. V povratku postanek za večerjo. Prihod domov v večernih urah.

Cena vključuje: avtobusni prevoz na navedeni relaciji, cestne takse in parkirnine, zunanje oglede, nezgodno zavarovanje,DDV, organizacijo in vodenje izleta.

Doplačila: ladja po jezeru 8 EUR


SALZBURG - BERCHTESGADEN

Odhod avtobusa ob 05.30. Sledi vožnja na Gorenjsko in skozi predor Karavanke v Avstrijo. Nadaljevanje potovanja po Turski avtocesti do Salzburga in tam skupni sprehod po središču mesta z ogledom kulturnozgodovinskih znamenitosti: Rotovž, Mozartova rojstna hiša, Festivalna dvorana, kolegijska cerkev, benediktinska opatija, Kapiteljski trg s stolnico ter park Mirabell. Po kratkem predahu in počitku po dogovoru še vzpon z dvigalom na trdnjavo Festung, od koder je čudovit razgled na baročno mesto Salzburg. Popoldan vožnja na Bavarsko, v Berchtesgaden, ki velja za eno najlepših pokrajin Nemčije. Po prihodu v dolino obisk zanimivega in popularnega rudnika soli, kjer si oblečemo rudarska oblačila in se po rudniških jaških –toboganih spustimo pod zemljo, se vozimo po slanem jezeru in občudujemo kristalne mojstrovine. Popoldne vožnja z avtobusom do še lepših krajev, kot je npr. skrivnostno jezero Konigssee, ki leži ob vznožju slikovite gore Watzmann; Pozno popoldne slovo od prelepe pokrajine narodnega parka in povratek po turski avtocesti in skozi karavanški predor v Slovenijo. Večerja. Prihod domov v večernih urah.

Cena vključuje: avtobusni prevoz na navedeni relaciji, zunanji ogledi po programu, vstopnino v rudnik soli, večerjo, cestne takse, nezgodno zavarovanje, DDV, organizacijo in vodenje izleta.

>Doplačila po želji: ladja po jezeru pribl. 12 EUR, vzpon z vzpenjačo na Festung 5,50 EUR, Mozartova hiša 6,00 EUR


SKRIVNOSTA SOLNOGRAŠKA

Hallstatt-Bas Ischl-Wolfgangng See-Salzburg in Berchtesgaden

1. DAN: HALLSTATT – BAD ISCHL – SALZBURG

Odhod avtobusa ob 5.00. Vožnja v Avstrijo, po turski avtocesti do jezera Hallstt, ki velja za »najlepši objezerski kraj na svetu« in je vpisan v seznam svetovne kulturne dediščine. Hallstat je znan tudi po velikem odkritju » hallstatskega človeka« Ogledali si bomo rudarsko mestece (priporočamo ogled z vzpenjačo) župna cerkev z lesenim oltarjem, trg Brunen, podzemno pokopališče Karner nato vožnja skozi Bad Goisren (mesto je dalo ime planinskemu čevlju »gojzarju«) zapeljali v zdraviliško mesto BAD ISCHL, kjer srčne bolnike zdravijo s pomočjo solnih kopeli. Začetki segajo v leto 1823, ko je dr. Götz tu odprl prvi kopalni salon. Dober glas o zdravilnih učinkih je kmalu dosegel tudi Dunaj, tako da bogati meščani v mestece množično prihajali na zdravilne terapije. Tu se je zbirala vsa najvišja politična smetana, na čelu s habsburškimi cesarji. Mestece je kraj, kjer sta se na rojstno dnevni zabavi prvič srečala poznejši cesar Fran Jožef in njegova bodoča žena Sisi. Izredno lepo restavrirane stare stavbe, še iz časa Franca Jožefa in njegove Sisi, nas bodo za nekaj časa prestavile v preteklost. Urejenost središča, številne trgovine in tudi kultura samih obiskovalcev nam bodo potrdili, da je mesto ohranilo svojo mondenost skozi zgodovino. Najmogočnejša stavba je dvorec Kaiservilla, ki je bila poletna rezidenca Habsburžanov. Okrog vile so dali zasaditi park, skozi katerega se bomo po želji tudi sprehodili. Krajši postanek bomo naredili še v znameniti slaščičarni, znani po slavnem pecivu »išlerjih« in nadaljevali vožnjo k prekrasnemu jezeru St. Wolfgang. Ogled mesteca ob istoimenskem jezeru, cerkve z znamenitim Pacherjevim oltarjem, zanimiv je hotel » Pri belem konjičku«, kjer je nastala znamenita opereta z istim imenom. Po kratkem sprehodu se bomo vkrcali na ladjico in odpeljali po jezeru do St. Gilgena. Pozno popoldne slovo od prelepe pokrajine narodnega parka in prevoz do hotela ali penziona v okolici Salzburga. Namestitev, večerja in nočitev.

2. DAN: SALZBURG

Po zajtrku se bomo odpeljali do SALZBURGA, rojstnega mesta W.A.Mozarta - velikega genija in umetnika. Staro mestno središče je ujeto med reko Salzach ter hribom Mönchsberg z mogočno trdnjavo Hohensalzburg na vrhu. Sprehod po mestu. Pri vsej naglici ob 11.00 uri ne smemo zamuditi igre zvonov – Glockenspiel in kavice v prijetni Cafe Tomaselli na Alter Marktu. Ogled začnemo pri Rotovžu in nadaljujemo po vedno živahni Getreidegasse z Mozartovo rojstno hišo. Z dvigalom se lahko popeljemo do svetovno znane kavarne Cafe Winkler. Sprehodili se bomo do festivalne dvorane, ki so jo zgradili v zač. 17.stol. kot dvorno konjušnico. Nasproti je kolegijska cerkev. Zanimiva je frančiškanska cerkev iz 13. stol. in v njej je znamenita Modona iz leta 1498. Ogled benediktinske opatije, ki je bila zametek današnjega mesta. V samostanu je vredna ogleda cerkev sv. Patra iz 12.stol. in samostansko pokopališče – katakombe. Na trdnjavo Hohensalzburg (11 stol.) se zapeljemo z žičnico. Stoletja je bila trdnjava rezidenca knezoškofov. Ogled grajskega muzeja in trdnjave. Ogleda vreden je Nonberg z zanimivo poznogotsko cerkvijo in Kapiteljski trg s stolnico (marmornata fasada stolnice je mogočno ozadje odra na prostem vsakoletnih festivalskih prireditev). V notranjosti je krstilnik iz stare romanske stolnice, ob katerem so krstili tudi Mozarta. Na Mozartovem trgu je Mozartov spomenik in na trgu Alter Markt Florijanov vodnjak ter stara dvorna apoteka ( rokoko) . Če bo čas dopuščal, je ogleda vredna Sebastijanova cerkev s pokopališčem, kjer so grobovi družine Mozart. Obiskali boste tudi prelep park Mirabell z majhnim naravnim gledališčem in razkošnim gradom iz 18.stol. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

3.DAN: BERCHTESGADEN – SOLNI RUDNIK- KONIGSEE

Po zajtrku vožnja v Nemčijo, na Bavarsko, v Berchtesgaden, ki velja za eno najlepših pokrajin Nemčije; najprej prevoz v Obersalzberg, od tam dalje pa z lokalnimi avtobusi na vrh Kehlsteina, kjer na višini 1834 metrov stoji Hitlerjevo Orlovo gnezdo. Z vrha je čudovit razgled na salzburško kotlino in okolico. Po povratku v dolino za doplačilo obisk zanimivega in popularnega rudnika soli, kjer obiskovalci oblečejo rudarska oblačila in se po rudniških jaških spustijo pod zemljo, se vozijo po slanem jezeru in občudujejo kristalne mojstrovine. Popoldne vožnja z avtobusom do še lepših krajev, kot je npr. skrivnostno jezero Konigssee, ki leži ob vznožju slikovite gore Watzmann; Pozno popoldne slovo od prelepe pokrajine narodnega parka in povratek po Turski avtocesti in skozi Karavanški predor v Slovenijo. Prihod v Slovenijo v večernih urah.

Cena vključuje: prevoz z avtobusom, parkirnine in cestne pristojbine, 2 x polpenzion v hotelu ali penzionu 3 * v dvoposteljnih sobah, vzpenjača na trdnjavo Hohensalzburg v Salzburgu, ladja Wolfgangsee, vse oglede brez vstopnin, nezgodno zavarovanje, DDV, vodstvo in organizacijo potovanja.

Doplačila: enoposteljna soba 40 EUR, riziko odpovedi 8 EUR, vstopnine: Kaiserr vila in park Bad Ischl 13 EUR, sprehod skozi park 4,5 EUR, Mozartova hiša 8,50 EUR, Berchtesagden 15,50 EUR, Orlovo gnezdo 15,50 EUR, arheološki muzej Halstatt 7,5 EUR, žičnica v Halstatu 11,50 EUR


ŠTAJERSKA ŽELEZNA CESTA

Odhod avtobusa ob 4. uri. Vožnja mimo Maribora in Gradca, po pyhrnski avtocesti v smeri Vordenberga, do mesteca EISENERZ. Krajši sprehod skozi mestno jedro. Sledi ogled največje »piramide« na svetu, ki je nastala z izkoriščanjem železove rude. Vožnja po nahajališču z vozilom HAULY, največjim »taxijem« na svetu. Naslednji postanek pri pravljično lepem jezeru LEOPOLDSTEINER SEE ob vznožju gorske verige Hochschwab. Sprehod ob jezeru in počitek. Popoldne obisk muzeja na prostem v STÜBINGU z več kot 100 razstavljenimi originalnimi kmečkimi hišami iz celotne Avstrije. Povratek v Slovenijo v večernih urah.

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, vožnja s Haulyjem in muzej na prostem Stübing, cestnine, parkirnine in dajatve, nezgodno zavarovanje, DDV, vodenje in organizacijo.

Doplačila: večerja v povratku.


ZILJSKA DOLINA

Odhod avtobusa ob 7.00. Vožnja mimo Ljubljane čez mejni prehod Karavanke. Najprej se bomo zapeljali proti Beljaku v kraj Marija na Zilji. Ogled stare slovenske farne cerkvice. Vožnja po dolini Zilje, ki izvira na meji s Tirolsko in je 122 km dolga reka. Naši predniki so dolino naselili v 7.stol. in ostali v njej do prve svetovne vojne. Po vojni je bila Ziljska dolina brez plebiscita dodeljena Avstriji. Najprej bomo spoznavali Spodnjo Ziljsko dolino, ki sega do Šmohorja in kjer so nanizane vasi, kjer še živi slovenska beseda. Najprej vožnja beljaški alpski cesti na najvišjo goro v verigi Ziljskih Alp DOBRAČ, od koder je čudovit razgled na Ziljsko in Dravsko dolino, ter na številna Koroška jezera. Krajši postanek za kavico v prijetni gorski koči. Sledi povratek v središče doline Bistrico na Zilji, kjer nas čaka ogled filma o »štehvanju«, starodavnem ziljskem običaju. Pot nas bo vodila do Preseškega jezera, ki je nastalo kot posledica katastrofalnega potresa z epicentrom v Dobraču. Ustavili se bomo v Šmohorju in poiskali gostišče z obeležjem, da sta tam prespala mladoporočenca Elizabeta in cesar Franc Jožef. Peljali se bomo v Koče, kjer si bomo ogledali znamenito farno cerkev. Sledi vožnja po slikoviti gorski cesti preko Ziljskih Alp v Dravsko dolino. Vzpon do slikovite hribovske vasice Irschen, ki se ponaša z 900 let staro cerkvijo sv. Dionizija. Vasica slovi po zeliščarstvu. Skoraj vsa vas se ukvarja s pridelovanjem oz predelovanjem zelišč. Zanimive izdelke iz teh zelišč, tako kreme, čaje, napitke, tinkture, šampone, mila, razne pomade bo možno tudi kupiti. Postanek za pozno kosilo. Sledi povratek po dolini reke Drave v Slovenijo. Prihod domov v večernih urah.

Cena vključuje: avtobusni prevoz na navedeni relaciji, cestne takse, pristojbino za gorsko cesto na Dobrač, oglede,ogled filma, kosilo, nezgodno zavarovanje, DDV, vodenje in organizacijo izleta.