Najbolj inovativna turistična agencija

Martinovanje na Dolenjskem

V deželi cvička ima sv. Martin prav posebno mesto. Doživite ta lepi praznik v družbi veselih in dobrih ljudi, ki vam pripravljajo nepozabno doživetje: spoznavanje cvičkove prestolnice, vožnja z Rudolfovim splavom v spremstvu cvičkove princese, pohod po vinski gorici, kostanj in mošt, cerkev sv. Jurija, Zgodba o cvičku na Matjaževi domačiji, degustacija vin, cvičkova napitnica, Martinova večerja, krst mošta, zabava, glasba in animacija…

Ker nas ta dan čaka mnogo doživetij, nas bodo vrli Dolenjci najprej postregli s »šilcem kratkega« in pravim »pohančkom«, Okrepčani se bomo nato podali na sprehod po dolenjski prestolnici cvička. Ogledali si bomo stolnico sv. Nikolaja in kripto ter Film o Novem mestu v Dolenjskem muzeju, potem pa se bomo sprehodi po starem mestnem jedru, ki ga krase arkadni hodniki, rotovž in Kettejev vodnjak. Po želji priporočamo nepozabn Martinovo vožnjo z Rudolfovim splavom po reki Krki. Na splavu nas bo poleg splavarjev in harmonikarja pričakala cvičkova princesa, ki nam bo predstavila letino in poskrbela, da ne bomo žejni. Ob pesmi in cvičku nam bo splavarjenje po reki Krki kar prehitro minilo..

Sledi vožnja v vinorodno Grčevje. do cerkvice sv. Jurija, ki je med drugim tudi zavetnik vinogradnikov. Ob cerkvi raste potomka najstarejše trte iz Maribora. Tu nam bodo postregli s kozarcem vina. V cerkvi nas bo pozdravil tudi mladi organist. Duhovno podkrepljeni se bomo po ogledu cerkve peš odpravili do ene izmed dolenjskih zidanic, kjer nam bo kletar najprej spregovoril o letošnji letini, nato pa nam postregel s kostanjem in moštom. Za dobro razpoloženje bo poskrbel tudi harmonikar. Sledi še krajši pohod do Matjaževe domačije, kjer nas bodo domačini v narodnih nošah sprejeli s pehtranovo potico ali ocvirkovko. Gospodinja nam bo razkazala 150 let staro domačijo, gospodar pa nas bo povabil v klet na kozarček cvička ob posebni cvičkovi zdravljici. Po ogledu 20-minutne multivizije »Zgodba o cvičku«, v kateri bomo spoznali zgodovino vina, vinske zavetnike, vinsko posodo in kozarce, sestavo in predelavo cvička bomo imeli degustacijo sestavin cvička (dolenjsko belo, modra frankinja, žametovka) ob domačem ajdovem kruhu z orehi in sirom. Degustacijo bomo zaključili s kraljem cvička – najboljšim cvičkom sezone.

Dan bomo zaključili ob glasbi, Martinovi večerji in animaciji. Med zabavo bomo imeli tudi krst mošta in pokušino mladega vina.