Najbolj inovativna turistična agencija

Novo mesto in jantar

Jantar, poldragi kamen, po katerem je jantarna pot dobila ime, je bil zelo priljubljena poldragi kamen med Rimljani. Na severu Baltika ga je bilo v izobilju in tamkajšnjim trgovcem se je zdelo neverjetno, da na področju Rimskega cesarstva ljudje dajejo tak pomen temu kamnu oz. smoli. Občudovali so ga tako Rimljani, kot tudi Rimljanke, ki so iz jantarja nosile umetelno izdelan nakit. kultni objekt. Iz njega so izdelovali ogrlice, uhane in prstane, ki so jih nosile Rimljanke.

Program

Vabimo vas, da se nam pridružite na raziskovanju Dolenjske in njene prestolnice, kjer bomo skozi zanimive naloge spoznavali zgodovino, znamenitosti in ljudi, ki so zaznamovali Novo mesto. Ob reševanju nalog, ki jih bomo prilagodili skupini, bomo iskali jantarjevo jagode, ki jih je izgubil premožni trgovec na svoji poti iz Baltika proti Jadranskemu morju.
Odhod v jutranjih urah in prihod v Novo mesto, kjer nas bo pričakal vodnik. Sprehod do Kapitlja, muzeja in Glavnega trga. Na poti si bomo ogledali cerkev sv. Nikolaja, muzej, nato pa še staro mestno jedro V muzeju si bomo ogledali bogato arheološko zbirko, ki bo letos obogačena z razstavo Jantar Slovenije. Ogledali si bomo izbor arheološkega jantarjevega gradiva, ki ga sicer hranijo različne slovenske inštitucije. Razstava bo obogačena še z nekaj kosi surovega jantarja iz Arheološkega muzeja iz Gdansska. V sodelovanju z muzejem iz Sankt Peterburga bo na ogled Jantarna soba Katarine velike, (fotografije na panojih 2 x 2m). Ves čas bomo reševali naloge in zbirali jantarne jagode. Na Glavnem trgu se bomo posvetili tudi Dragotinu Ketteju in Janezu Trdini, ki sta s svojim življenjem in delovanjem v Novem mestu zaznamovala naš kulturni prostor. Sledi vožnja z Rudolfovim splavom po reki Krki. Na splavu bomo imeli kviz, kjer boste lahko zbrali dodatne jagode, za vašo jantarjevo ogrlico, postregli pa vam bomo tudi s »pohančki« in sokom.

Cena: 25 EUR (najmanj 40 oseb)

Cena vključuje: voden ogled Novega mesta, vstopnino v Dolenjski muzej in voden ogled zbirk, team buildinga, vožnjo z Rudolfovim splavom, sendvič in sok, vodenje in organizacijo izleta.

POVPRAŠEVANJE