Najbolj inovativna turistična agencija

Prihod v Stično in ogled stiškega samostana. Tu so nastajali najstarejši latinski rokopisi na slovenskem (Stiški rokopisi), tu je delovala prva glasbena šola na Kranjskem, danes pa je na ogled tudi zelo zanimiv Slovenski verski muzej. Seveda bomo obiskali tudi trgovino slovitega zeliščarja patra Ašiča.

Sledi nadaljevanje poti do Mokronoga in vzpon na Žalostno goro, ki predstavlja kompleks objektov: cerkev Žalostne Matere božje, svete stopnice, ki jih krasijo prizori iz pasijonskih iger in šest kapelic s prizori iz Marijinega življenja. Čas za mašo. Blizu Mokronoga, sredi Šentruperta bomo obiskali eno najlepših slovenskih gotskih cerkva – cerkve sv. Ruperta.

V neposredni bližini je tudi grad Škrljevo in Vesela gora, s slikovitim Križevim potom in romarsko cerkev sv. Frančiška Ksaverija iz 18. stoletja. V njej so slikarska dela Fortunata Berganta, Valentina Metzingerja in Antona Tuška, izjemna rezbarija pa je tudi glavni oltar. Sledi pozno kosilo (jedi iz krušne peči).

Dan bomo zaključili z obiskom »dolenjskih Brezij«: cerkve Marijinega vnebovzetja na Zaplazu. Poleg cerkve bomo obiskali tudi bližnjo kapelico in se umili z zdravilno vodo. Povratek proti domu.