Najbolj inovativna turistična agencija

Prav lepo je res na deželi

Na potepanju po Dolenjski ne boste spoznavali samo njeno arhitekturno dediščino, ampak tudi življenje Dolenjcev nekoč in danes. Srečali se boste z izjemno priljubljenim pisateljem Jurčičem in misijonarjem Barago, na koncu pa še z dolenjskim posebnežem – cvičkom.

Vožnja z avtobusom proti Dolenjski do Muljave. Postanek na Jurčičevi domačiji (1826). Ogled rojstne hiše našega priljubljenega pesnika in pisatelja, zidanega hleva, skednja, kozolca, kašče, čebelnjaka in Krjavljeve bajte.

Nadaljevanje poti do Suhe krajine, skozi Žužemberk do Knežje vasi, kjer se bomo ustavili na Baragovi domačiji (1755). Ta predstavlja značilno izoblikovano dominanto v prostoru in je varovana kot najpomembnejši del identitete kulturne krajine. Baragov dvorec po svoji velikosti spominja na malo graščino. Tu se je rodil naš veliki misijonar Friderik Baraga, ki je za vselej zapisal ime slovenskega naroda v zgodovino ameriških Indijancev. Ogled hiše in več spominskih sob. Naš naslednji postanek bodo Občine, kjer si bomo ogledali Jurjevo domačijo (1730). Domačijo sestavljajo pritlična kmečka hiša s črno kuhinjo in lesenim svinjakom, stranišče »na štrbunk«, lesena kašča in skedenj, kapnica, brajda in sadovnjak.

Pot bomo nadaljevali skozi Trebnje, skozi mirnsko dolino (Mirna, Šentrupert, Mokronog) proti Škocjanu. Postanek v vasici Zagrad, kjer si bomo ogledali etnološki park Zagraški log, ki se razprostira na površini 7 ha. Pred dobrim desetletjem so vaščani začeli urejati vaško gmajno. Skupaj s parkom avtohtonih drevesnic, grmovnic ter kamenin je nastal etnološki park, ki ga dopolnjuje kmečki dom – Rangusova hiša, stara približno 300 let. Možnost piknika v naravi ali kosila.

Po kosilu se bomo odpeljali skozi Šentjernej do vasi Drča, kjer si bomo ogledali Skansen Pleterje – 200 let staro domačijo s šentjernejskega polja. Ogled Kegljičeve hiše s črno kuhinjo iz leta 1833, Baničeve hiše, kozolca (toplarja), svinjaka, poda, vodnjaka, stranišča na štrbunk…

CENA: 40 EUR (40 oseb)

Cena vključuje: vse oglede in vstopnine po programu, kosilo, degustacijo vin, vodenje in organizacijo izleta, DDV.

Več in drugače: Ogled Matjaževe domačije in Zgodbe o cvičku

POVPRAŠEVANJE