Najbolj inovativna turistična agencija

S Slakovo pesmijo po lepi dolenjski deželi

Dolenjska je dežela nizkih zaoblenih gričev in prijaznih ljudi. Dežela cvička, odkritosrčnih besed, melodičnih pesmi. Toliko iskrenosti, toliko miline, toliko globine ni doma nikjer drugje (Ivan Sivec).

Postanek avtobusa na pokopališču v Šentvidu pri Ljubljani, kjer bomo obiskali grob velikega godca Lojzeta Slaka in mu izrazili svoje spoštovanje. Sledi nadaljevanje vožnje proti Novemu mestu. Tu se bomo vkrcali na Rudolfov splav in se z njim popeljali po okljuku reke Krke. Peljali se bomo pod štirimi mostovi, mimo gradu Kamen in Novi dvor (danes bolnišnica), videli stolno cerkev sv. Nikolaja, ki dominira na vrhu hriba, občudovali Breg – najbolj priljubljen novomeški motiv številnih slikarjev, frančiškansko cerkev in samostan. Na splavu bo potekal poseben program, posvečen dolenjski glasbeni legendi, Lojzetu Slaku. Skupaj bomo lahko zapeli skoraj dvajset Slakovih pesmi, vmes pa nam bodo postregli tudi s cvičkom, saj je bil Slak tudi ambasador cvička. Enega izmed udeležencev bomo svečano sprejeli med Rudolfove splavarje in mu podelimo certifikat, na koncu pa bomo v spomin na splavarjenje in Lojzeta Slaka prejeli tudi lepo darilce.

Možen tudi nakup Slakovih CD, DVD, knjige, pesmarice…. Po splavarjenju sledi sprehod skozi staro mestno jedro, ogled stolnice in kripte, spust mimo znamenitega Brega (možen ogled Breške hiše z izdelki domače obrti), do Glavnega trga, ki ga krase arkadni hodniki, mestna hiša in Kettejev vodnjak. Po želji in za doplačilo postanek v Dolenjskem muzeju, ki med drugim hrani izjemno zanimivo arheološko zbirko. Sledi vožnja v vinorodno Grčevje, od koder se odpira čudovit razgled po dolenjskih gričkih, vinogradih in dolinah. Postanek pri stari dolenjski zidanici na kozarcu cvička, nato pa vožnja na Matjaževo domačijo na Paho, kjer nas bodo domačini pričakali v narodni noši. Po dobrodošlici nam bo gospodinja razkazala pred kratkim obnovljeno 150 let staro hišo, še bolj pa bo zanimivo v kleti, kjer nas bo gospodar pričakal s posebno napitnico. Na lesenem podu si bomo ogledali 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«. V njej se nam bo predstavil sam cviček. Sledi še degustacija sestavin cvička: dolenjsko belo, frankinja, žametovka in kot vrhunec degustacije – kralj cvička. Zraven bomo poskusili ajdov kruh z orehi in domač sir. Po končanem programu sledi vožnja v Mirno Peč, natančneje v Mali Kal. Sprejem na Barbovi domačiji, kjer je Lojze preživel svojo mladost in ogled spomenika. Dan bomo zaključili v domači gostilni, kjer nam bodo postegli z dobro večerjo.

CENA: 42 EUR/osebo (najmanj 40 oseb)

Cena vključuje: vse oglede in vstopnine po programu, splavarjenje s programom in cvičkom, ogled in degustacijo na Matjaževi domačiji, večerjo, vodenje in organizacijo izleta.

Doplačilo: avtobusni prevoz od 8 EUR (odvisno od števila potnikov in kilometrov)

Opomba: Sprehod skozi Novo mesto, obisk Matjaževe domačije, ogled Zgodbe o cvičku in degustacijo lahko zamenjamo s “Pohodom po Slakovi poti” po Trški gori mimo cerkve in Slakove zidanice (7 km). V tem primeru se cena zniža na 35 EUR.

POVPRAŠEVANJE