Najbolj inovativna turistična agencija

Madžarska za vinogradnike

Vabimo vas na izjemno enograstronomsko študijsko turo po Madžarski, kjer se bomo seznanili z bogato vinogradniško tradicijo naših sosedov, spoznali njih posebnosti, pridelovanje vin, vinsko kulturo in seveda madžarsko kulinariko. Potovanje vas bo zagotovo presenetilo in navdušilo.

1. dan (četrtek, 16.6.2016)

Zgodaj zjutraj odhod avtobusa in vožnja proti mejnemu prehodu Pince na Madžarsko. Prvi postanek v mestu Nagykanizsa namenimo novo zgrajeni mestni pokriti živilske tržnici, z bogato ponudbo zelenjave, sadja, mesa, pekarskih izdelkov. Čas za okrepčitev.
Sledi vožnja skozi zdravilišče Zalakaros, kjer se pričenja 21. vinorodni okoliš ter do bližnjega kraja Nagyrada, kjer obiščemo vinograde in novejšo vinsko klet Cezar Winery. Spoznamo klet z vso tehnologijo in vina, ki so namenjena predvsem izvozu. Vožnja ob narodnem parku mali Balaton do kraja Zalavár, kjer si ogledamo ostanke prvih naselij Madžarov med njimi tudi grad slovenskih knezov (Kocelj – Pribislav), ki so gostili med ostalimi tudi Cirila in Metoda.
V tem okolju prične 5. vinorodni okoliš Badacsony ob jezeru Balaton in kleti grofa Széchenyi. Ogled stare in novejše kleti z degustacijo, ki jo bo vodil lastnik kleti Bezerics, ki gospodari na 24 ha. Nadaljevanje vožnje ob obali jezera Balaton, ki spada k vinogradom 13. vinorodnega okoliša južni Balaton. V kraju Balatonlelle obiščemo novo zgrajeno vinsko klet Rad-Ikon (39 ha). Krajši ogled proizvodnih prostorov in degustacija vin. Na poti do Budimpešte krajši počitek ob spoznavanju mesta in Madžarske skozi čas. Nastanitev v hotelu. Večerja ob glasbi na obrobju mesta, 8. vinorodni okoliš v idiličnem okolju labirintov vinskih klet. Nočitev.

2. dan (petek, 17.6.2016)

Po zajtrku vožnja do 18. vinorodnega okoliša in zgodovinskega mesta Eger – baročni biser, mesto muzej, znan po gradu, baziliki, kovaških delih, zakladih muzejec, termalnih kopališčih, kilometrih podzemnih rovov, vinogradih in znamenitemu vinu – Bikova kri. Preden prispemo v mesto, obiščemo v bližini znamenit kraj med vinogradi in termalnimi vrelci, imenovan Egerszalók, znan tudi po vzdevku evropske Pamukkale. V kraju obiščemo še vinsko hišo Dávid – ogled in pokušina. Po ogledu mesta Eger sledi obisk vinarstva Vincze Béle. Pokušina znanih vin Egra, katerih kleti se nahajajo pretežno pod mestnimi ulicami. Na obrobju mesta med vinogradi spoznamo še znamenito “dolino lepih žena", kjer v tipični kleti posedemo v nepozabni Ködmen čardi. Lažje kosilo ob spoznavanju domače narodne glasbe in vina. Seveda brez "bikove krvi", ne gre. Sledi vožnja proti Miskolcu, kjer skrenemo proti vzhodu do 20. tokajskega vinorodnega okoliša, ki prične s krajem Szerencs. “Vino za kralje - kralj med vini” je pisalo na menu karti kralja Ludvika XIV. ob imenu tokajec. Na poti proti središču okoliša obiščemo najprej enega izmed večjih proizvajalcev teh znanih vin. Pravijo, da v dolini potoka Tolcsva, zori najboljše vino. Trditev preverimo v kraju Tolcsva v labirintih kleti Oremus, ki spadajo med najstarejše in posebej zanimive. Zadnj postanek tega dne namenimo mestecu Tokaj, ki nas pozdravi pod Golim hribom. Namestitev v hotelu. Večerja z degustacijo v kleti tokajski kleti. Nočitev.

3. dan (sobota, 18.6.2016)

Po zajtrku sledi povratek proti Budimpešti. Še pred mestom skrenemo proti jugu, kjer pričenja 3. vinorodno okoliš Kunsag, največje vinorodno območje Madžarske v veliki ravnini. Postanek v mestu Kecskemet.
Prvo pokušino opravimo južneje, v osrčju vinogradov in mestu Soltvadkert, v Naj kleti 2015, pri Naj vinarju Madžarske 2007, kleti Frittmann. Bogata predstavitev kleti in vina. V nadaljevanju ponovno krajša vožnja skozi osrčje vinogradov z več deset tisoč hektarji, se ustavimo v vinski vasi Hajos, kjer se v strnjeni vasi brez prebivalcev nahaja kar 1400 vinskih kleti. Krajši sprehod po delu vasi, kjer spoznamo arhitekturo, trženje vina, nočitvene kapacitete, kletarje in njih vina. Obisk največjega vinarja v vasi klet in vinogradništvo Kovacs, katerega vina spoznamo v stari in novi kleti. S prehodom Donave zapustimo veliko ravnino ter preidemo na območje 15. vinorodnega območja Szekszard (mesto grozdja in vina, domovina bogatih rdečih vin), v županiji Tolna Kljub številnim postankom tega dne bi bilo nedopustno se ne ustaviti in spoznati ta znamenita vina in klet, ki bi ji težko našli primerjavo. Vinska hiša Fritz je desetletje nekaj posebnega in drugačnega, veličastnega. Treba jo je videti in spoznati. Ogled kleti, penziona, degustacija in večerja. Sledi vožnja proti jugu do 16. vinornega okoliša Villany-Siklos, županija Baranja, ki spada med najkvalitetnejše okoliše države. Mestece Villany spada med najbolj obiskane vinorodna območja Madžarske. Nastanitev v hotelu in nočitev.

4. dan (nedelja, 19.6.2016)

Zajtrku sledi obisk vinogradniškega muzeja, ki domuje v kleti svetovno znanega trsničarja Telekija. V neposredni bližini je vinska vas Villánykövesd. Spoznamo naselje številnih specifičnih vinskih kleti, kleti vinske hiše Tiffaniya, v kleti pa ob bogatem prigrizku in pokušini še paleto vin. Preden zapustimo vinorodno območje, bo naš obisk namenjen še novi vinski kleti Günzer, ki jo spoznamo ob degustaciji. Zadnje vinorodno območje zapustimo proti severozahodu skozi mesta Pecs, Kaposvar in Nagykanizsa, kjer zapustimo Madžarsko. Vožnja mimo Zagreba na Dolenjsko. Prihod v poznih večernih urah.

CENA: 395 EUR (najmanj 40 potnikov)

Cena vključuje: avtobusni prevoz turistične kategorije, nočitev v hotelu 3*(1/2,TWC), obiski naštetih vinogradniških kleti z ogledi in razgovori, kosilo v Egru, večerjo v Budimpesti, Tokaju in Villanyu, 12 vodenih degustacij, ogledi po programu, organizacijo in vodenje ekskurzije, DDV.

Doplačilo po želji:enoposteljna soba 20 EUR

POVPRAŠEVANJE